Ukendt – men farverig – atletikudøver er død

14 august 2019 Anders Lundtang Hansen
Ukendt - men farverig - atletikudøver er død

Har du nogensinde hørt om maratonløberen Rosie Ruiz, der vandt et maraton-løb i USA, Boston tilbage i år 1980? Nok næppe, men nu er hun død – og hun anede næppe noget om sport.

Der er mange ting, der kræver en forklaring med både vores indledning og rubrik til denne artikel, men lad os lige starte med at skære ud med det vigtigste først: Rosie Ruiz er død efter en længere kamp med kræft. Hun blev 66 år.

Navnet siger dig nok ikke noget, men hvis du interesserede dig for sport eller bare generelt læste nyheder dengang, så var cubanskfødte Rosie Ruiz en af de mest omtalte “sportshelte” i år 1980.

Hvorfor står “sportshelt” så i anførselstegn?

Jo, for selvom hun vandt maratonløbet i Boston til at starte med, så tydede alt på, at hun havde snydt.

For det første skal du lige huske på, at man ikke havde samme teknologi til at holde øje med løberne med chip for eksempel eller GPS, og der var ikke flere kameraer, end at man blandt andet lige fangede slutningen på video.

På førstepladsen på podiet sprang Rosie Ruiz så ind og vandt løbet, men det underlige var, at ingen af de andre konkurrenter havde set hende ude på ruten.

For at gøre tingene endnu værre for Ruiz, der godt nok svedte og lignende en, der havde løbet – netop – en maraton, så havde hun nogle forklaringsproblemer.

Hun kunne ikke nogle fagudtryk om at løbe, hun kunne ikke klarlægge sin træning(steknik); hun huskede ikke nogle bemærkelsesværdige mindesmærker og pejlemærker på ruten, og generelt virkede hun bare uvidende om alt det, der lige var foregået.

Otte dage senere var de fleste da også overbevist om, hun havde snydt, så sejren blev frataget hende, selvom Rosie Ruiz stædigt holdt fast i, at hun altså havde vundet i 1980.

For at føje en krølle til halen, så blev hun senere i livet dømt for at snyde sin arbejdsgiver for 60.000 dollars.