En lille indføring i det dersens Nations League
Nations League virkede til at komme ind fra siden ud af det blå, men hvad er det egentlig?
Man kan næsten komme til at lyde som en omtolkning af Superman-introen: “Er det testkampe? Er det venskabskampe? Nej, det er en ny slutrunde!”
Pludselig åbnede man TV’et og tændte, man skulle følge en ganske almindelig forboldkamp for det nationale fodboldlandshold for herrerne, som man har gjort det så mange gange før.
Man havde egentlig tolket på oplægget til kampen, at det ikke var så vigtig en kamp, men man ville jo gerne se, hvordan formen var for landsholdet, om det testede nogle spillere af og så videre, men så studsede man over noget med “Nations League”.
Der var da også en ny intro til kampen med en masse flag, og så kom der en nørklet forklaring om, hvad Nations League egentlig får ud på, og selv kommentatorerne havde svært ved at forklare det, og seerne var lige så forvirrede.
Det vil vi forsøge at komme til livs her med en mindre forklaring i øjenhøjde. For det er faktisk ikke så kringlet endda.
Nations League blev opfundet for at gøre de der test-kampe og venskabskampe – udover dem, som de respektive nationer selv aftaler mellem sig – mere spændende og sætte noget på højkant.
Man tog de europæiske hold efter, hvordan de lå på verdensranglisten, og så smed man dem i nogle puljen, hvor A-puljen var den bedste. Der er tre hold i hver pulje.
Ender man som nummer et efter et par kampe, så avancerer man op til næste pulje. Er man i pulje af et år, ryger man ud i en slutrunden.
Ender man som nummer tre i puljen, så ryger man ned, og bliver man nummer to, så bliver man i sin pulje.
At ende som nummer et i ens pulje svarer også til at “vinde” den, hvilket giver fordele senere hen.
Danmark vandt som bekendt deres pulje i Nations League, hvilket medførte, at de blandt andet er sikret mindst en play off-chance mod EM 2020.